Na Hengelo, Rotterdam, Breda en Groningen is het de beurt aan Amsterdam. De werkplaats burgerschap Democratisering van kritisch denken en de Werkgroep Digitaal Burgerschap hebben de Roadshow vormgegeven en gaan het land nu verder af om scholen te helpen met visievorming en het beschouwen van digitale burgerschapsvragen als docent. Centraal staat visievorming en onderwijsontwikkeling.

De roadshow geeft de deelnemers in twee workshops meer kennis, handvatten en perspectief om het gesprek te voeren over de impact van technologie op burgerschap. In de ene workshop staat visievorming op kritisch (digitaal) burgerschapsonderwijs centraal. De deelnemers bespreken met elkaar hoe die visie op organisatorisch niveau gestalte kan krijgen, hoe in het curriculum, hoe op docentenniveau en op studentenniveau. In de andere workshop buigen de deelnemers zich over de ontwikkeling van onderwijsmateriaal met daarin kritisch digitaal burgerschap.

Uit de sessies tot dusver blijkt maar weer dat de ene school veel verder is dan de ander als het gaat om visievorming en onderwijsontwikkeling. Ook werd geconstateerd dat de ontwikkeling van kritisch burgerschap veel meer is dan een discussie in de klas. “Het maakt uit of je je als docent gesteund voelt. Daar moet het gesprek over gevoerd worden.”, aldus een deelnemer. We hebben gemerkt dat interactie van groot belang was en de input van experts van toegevoegde waarde was. Bij de volgende sessie, op 16 juni in Groningen, is er veel ruimte voor uitwisseling en ervaringen delen. Deze ervaringen vullen de sessieleiders aan met kennis op basis van bijvoorbeeld onderzoek. De grote vraag is: Hoe stimuleer je de gesprekken over kritisch burgerschap in een digitaliserende samenleving? Hoe krijg je veel meer de collega’s daarin mee? De Roadshow kan helpen om op deze vragen gezamenlijk antwoord te vinden. Op naar Amsterdam! 

Inschrijven? Klik op onderstaande knop.